RTA 0287

Három éremmel és két kvótával zárták az olimpiai kvalifikációs vb-t a magyar birkózók

2023. 09. 26.
Megosztás

Birkózóink 14 olimpiai pontot gyűjtöttek a kvalifikációs világbajnokságon. Egy ezüst- és két bronzérem jutott a magyar judósoknak a bakui olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornán. Fábián Bettina nyíltvízi Európa-kupát nyert összetettben. Lehmann Csongor hatodik a triatlon vb-sorozat pontevedói állomásán. Második helyezések nemzetközi strandröplabdatornákon. Az országúti kerékpáros Eb-n Fetter Erik a 43. helyen zárt. Jóna Bernadett 13. lett a traplövő olimpiai kvalifikációs Eb-n.

RTA 0487
Róth Tamás

Birkózás. A hétvégén záródott a sportág olimpiai kvalifikációs világbajnoksága Belgrádban. A magyar birkózó-válogatott összesen egy arany- és két ezüstérmet, egy ötödik helyet, valamint két olimpiai kvótát szerzett Belgrádban. A csapat 14 pontot gyűjtött össze az 1-5. helyezésekért az olimpiai ponttáblázatban. Legutóbb az olimpián 16 pontot szereztek a birkózók egy-egy arany és ezüstéremmel és kettő ötödik helyezéssel.

RTP 5916
Róth Tamás

Muszkajev Iszmail szabadfogású világbajnoki győzelméről már beszámoltunk, a két ezüstérem a kötöttfogású csapat nevéhez fűződik.

RTA 8006
Róth Tamás

Szombaton a kötöttfogásúak olimpia műsorán nem szereplő 72 kg-os kategória 2022-es magyar Európa-bajnoka, Fritsch Róbert előbb az üzbég Zsamol Zsumbajevet, majd a címvédő szerb Ali Feizollah Arsalant verte, az elődöntőben pedig a japán Harada Singót is felülmúlta. A döntőben a francia Ibrahim Ghanemmel találkozott és 3-0-ra elveszítette a mérkőzést.

RTA 6729
Róth Tamás

A világbajnokság zárónapján, vasárnap Váncza István (67 kg) a vigaszágon, a már olimpiai kvótát nyert Losonczi Dávid pedig a 87 kilogrammos súlycsoport döntőjében lépett szőnyegre. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza szombaton két sima győzelem után a nyolcaddöntőben kikapott az azeriek tavalyi vb-bronzérmesétől, Hasrat Jafarovtól, aki később döntőbe jutott, így vasárnap a vigaszágon folytathatta. Ott a magyar sportolónak két mérkőzést kellett volna nyernie a bronzcsatához vezető úton. Ezek közül az első meccs semmiféle problémát nem okozott neki, a mexikói Edsson Rafael Olmos Guiterrez ugyanis két percig sem bírta ellene. Egy igazi nagyágyú, az irániak olimpiai címvédője, Mohammadreza Geraej következett, aki eddig nem sokat mutatott az egyes találkozóin. A mérkőzést szoros csatában az iráni nyerte 6-5 arányban.

RTA 9828
Róth Tamás

Az est legnagyobb érdeklődéssel várt találkozójára, a vb utolsó összecsapására népes magyar szurkolótábor biztatta a lelátón Losonczi Dávidot a világbajnoki cím megszerzésére. Ellenfele a döntőben a török Ali Cengiz volt, akit áprilisban Takács István az Európa-bajnokság fináléjában legyőzött. A meccset a 23 éves magyar rá jellemzően erőteljesen kezdte, és ellenfelét másfél perc után passzivitás miatt megintették (1-0). A folytatásban a magyar kötöttfogású továbbra is óriási lendülettel küzdött, ami a menet hajrájában visszaütött, ugyanis kitolási kísérletéből Cengiz lefogta a fejét és négy pontért eldobta, ráadásul szabálytalanság miatt a négy mellé még két pontot is kapott, így a szünetben 6-1 volt az előnye. A szünet után Losonczi már nem tűnt frissnek, a török jól bírta ellene az állóbirkózást, így egy percnél a magyar birkózó kapta a figyelmeztetést és leküldést (1-7). Ekkor kilátástalannak tűnt a helyzete, Cengiznek ugyanis egy kétpontos akció elég lett volna a győzelemhez. A török megpróbálkozott egy pörgetéssel, Losonczi azonban gyönyörűen ráfordult és rögtön visszatámadott, billentett és tusveszélyes helyzetbe szorította ellenfelét. A fiatal magyar birkózó közel egy percig próbálta leszorítani Cengizt, és a lelátóról többször egyértelműnek tűnt a két váll, amit a hosszú másodpercek alatt a mérkőzésvezető már kétszer is megítélt volna, de a szőnyeg két végében ülő bíró (szőnyegelnök és pontozóbíró) nem adott erre engedélyt, majd a török ki tudott fordulni a hasára. A menekülést szabálytalannak ítélték, így Cengiznek vissza kellett hasalnia a szőnyegre, ekkorra azonban – a visszatámadással és a közben produkált billentéssel, illetve a szabálytalansággal 7-7-re egyenlítő, de így is hátrányban álló – Losoncziban nem maradt erő. Képtelen volt akciót csinálni, ahogy a hajrában is csak egy szabálytalan levitelre futotta erejéből, így végül – egy elutasított challenge miatt - 8-7-re veszített. A tavalyi vb-n bronzérmes versenyző – aki már elődöntős sikerével olimpiai kvótát szerzett – karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el, egyúttal a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét kaparintotta meg.

„Az egész világbajnokságon jól birkóztam, szerintem most is többet tettem a töröknél a győzelemért, úgy éreztem, be is tusoltam, de a bírók nem így látták, a Jóisten ezt valamiért most nem akarta" – mondta Losonczi.

„Felfoghatatlan számomra, hogy egy vb-döntőben betusolnak valakit és nem ütik le a tust. Egyszerűen nem tudom, nem értem" – háborgott Módos Péter szövetségi kapitány közvetlenül a döntő után. „Az első menetben volt egy kihagyása Dávidnak, szerencsére azonban vissza tudott jönni a meccsbe, aztán nem ütötték le a tust."

Birkózóinknak még két alkalmuk lesz az olimpiai induláshoz megszerezniük a kvótát. Bakuban rendezik az európai olimpiai kvalifikációs, majd Isztambulban a világkvalifikációs tornát, április 4-7., illetve május 9-12. között. Előbbin 2, utóbbin 3 olimpiai hely talál súlycsoportonként gazdára.

Ozbas final baku23
Di Feliciantonio Emanuele

Judo. Özbas Szofi ezüst-, Pupp Réka és Tóth Krisztián bronzérmet szerzett a bakui olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornán, mindhárman jó eséllyel ott lehetnek majd a jövő évi párizsi olimpián. Pupp Réka (52 kg) sorra sikerrel vette az akadályokat. Előbb ipponnal győzte le a spanyol Lopez Sheriffet, majd intésekkel bizonyult jobbnak a horvát Puljiznál. Az elődöntőben a későbbi aranyérmes japán Omori jobbnak bizonyult, de a bronzmeccs már ismét az Atomerőmű SE judósáé lett, az üzbég Kadambojeva ellen nyert aranyponttal, így megszerezte a harmadik helyet. Pupp Réka a kvalifikációs pontjai alapján már biztos olimpiai indulónak számít, de nagy lépésekkel halad afelé, hogy a párizsi sorsolásnál a kiemeltek közé kerülhessen. A 63 kilogrammos Özbas Szofi pazar teljesítményt nyújtott, ipponnal győzte le a német Schmidtet, majd aranyponttal, vazarival az olasz Favorinit, a negyeddöntőben intéssel az izraeli Sharirt, az elődöntőben pedig gyors ipponnal az ausztrál Haeckert. Egyedül a döntő nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, ezúttal a lengyel Szymanska volt szerencsésebb, egy vazarival meg tudta szerezni az aranyat. Özbas Szofi Grand Slam-ezüstérmes lett, a BHSE judósa ezzel hatalmas lépést tett Párizs felé. Tóth Krisztián (90 kg) ezúttal is nagyot harcolt, intésekkel nyert a brazil Assis ellen, majd a hosszabbításban győzte le a koreai Lit. A negyeddöntőben az azeri Fatiyevnek nem volt ellenszere az elnyűhetetlen magyar judóssal szemben, de az elődöntőben a bolgár Ivanov ezúttal kifogott a magyar versenyzőn. A csorbát a bronzmeccsen sikerült kiköszörülni, az osztrák Scharfetter aranyponttal, intéssel elveszítette az összecsapást. Tóth Krisztián Grand Slam-bronzérmesként már készülhet Párizsra, de még neki is van dolga a folytatásban, hogy az ötkarikás játékokon a kiemeltek között legyen.

Vizes vb - Úszás
MTI, Koszticsák Szilárd

Nyíltvízi úszás. Fábián Bettina nyerte a nyíltvízi úszók Európa Kupa-sorozatának összetettjét, miután a szombati, barcelonai szezonzáró viadalon második helyen ért célba. A magyar szövetség beszámolója szerint a 19 éves magyar versenyző mostani eredményének köszönhetően megelőzte az összetettben eddig éllovas, 50 ponttal előtte álló olasz Arianna Bridit. A szezonzáró viadalon Fábián végig az élbolyban haladt, s bár a mezőnyön kívül induló ausztrál Moesha Johnson csapott rá elsőként a célban lévő panelre, a hivatalos kupahelyezésekre hajtók közül csak a német Lea Boy volt picit gyorsabb a magyar indulónál. Mivel Bridi Fábiántól három másodperccel elmaradva csak negyedik lett, a magyar versenyző úgy nyerte meg az összetettet, hogy olasz riválishoz képest eggyel kevesebb versenyen indult. A barcelonai viadal másik magyarja, Olasz Anna kilencedik lett. Fábián jövő héten még a korfui junior Eb-n is vízbe ugrik.

Lehman csongor
triathlon.org

Triatlon. A három magyar induló közül Lehmann Csongor érte el a legjobb eredményt a triatlonosok világbajnoki sorozatának idei utolsó versenyén, a spanyolországi Pontevedrán, ahol hatodik lett. A tiszaújvárosiak világkupa-győztes versenyzője 1:42:54 óra alatt teljesítette a 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból, majd zárásként 10 kilométer futásból álló távot. A hatvanfős mezőny másik két magyar tagja közül a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence 19. lett 1:43:57 órás idővel, Faldum Gábor pedig a 32. pozícióban zárt, ideje 1:45:23 óra volt. Az U23-asok világbajnoki viadalát négy magyarral az 54 fős mezőnyben. A legelőkelőbb helyen, tizedikként Kiss Gergely végzett (1:46:50 óra), Dobi Gergő 20. (1:48:16), Dévay Zsombor 29. (1:49:41), Sinkó-Uribe Ábel pedig 30. (1:50:01 ó) lett. A 31. helyen zárt a nők versenyében Kuttor-Bragmayer Zsanett. A 29 éves versenyző 1:57:26 óra alatt teljesítette a 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból, majd zárásként 10 kilométer futásból álló távot a 48 fős mezőnyben. Az U23-as nőknél Horváth Karolina Helga (1:59:29 óra) nyolcadik lett, Holánszky Laura (2:07:39 ó) pedig a 40. helyen végzett a 48 induló között.

Strandröplabda országos bajnokság
MTI, Kovács Tamás

Strandröplabda. Windisch Kinga és Kun Stefánia Innsbruckban, míg Hajós Artúr és Stréli Bence párosa az olaszországi Cerviában végzett második helyen nemzetközi strandröplabdatornán. A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint az ausztriai MEVZA-viadalon a Windisch, Kun kettős úgy lett ezüstérmes, hogy az elődöntőben a tavalyi győztes hazai duót ejtette ki, a döntőben pedig meccslabdája is volt. A Hajós, Stréli páros lett és olasz duón keresztül verekedte be magát a fináléba a rangos Beach Pro Tour-versenyen.

Giro d'Italia - Elsõ szakasz - Budapest-Visegrád
MTI, Illyés Tibor

Kerékpár. Két magyar képviselte a magyar színeket a Drenthében megrendezett országúti Európa-bajnokságon. A férfi mezőnyversenyében Fetter Erik 4:43 perc hátránnyal 43. lett. A női mezőnyversenyben Szabó Zsófia nem fejezte be a viadalt.

Jona
Veszprém Megyei Önkormányzat

Sportlövészet. Jóna Bernadett a hatos döntőről három találattal lemaradt és a 13. helyen zárt női trapban vasárnap az Eszéken zajló, olimpiai kvalifikációs koronglövő Európa-bajnokságon. Jóna a szám zárónapját 68 találattal kezdte, melyhez 46-ot tett hozzá, így 125 lövésből 114 koronggal fejezte be a viadalt. Kozma Mariann 105 találattal a 30., míg Tömör-Tones Petra 99-cel a 37. helyen végzett a 39 fős mezőnyben. A férfiaknál már a szombati napon elszálltak a magyarok esélyei a kiemelkedő eredményre, végül Rosta Márton a 67., a hozzá hasonlóan 114 koronggal záró Hegyi Norbert pedig a 68. pozícióban zárt, míg Belcsik Zsolt 91 találattal a 101. helyet szerezte meg a 104 fős mezőnyben. A horvátországi kontinensviadalon minden olimpiai egyéni számban (férfi és női trap és skeet) egy-egy párizsi kvóta talált gazdára.