ROT 3087 2

Végső búcsút vettek Varga Jánostól, a Nemzet Sportolójától

2023. 01. 24.
Megosztás

Végső nyugalomra helyezték kedden a december 29-én, 83 éves korában elhunyt Varga Jánost, a Nemzet Sportolóját, olimpiai, világ-, és Európa-bajnok birkózót.

ROT 3013 2

Varga János nyugalmazott ezredest a Magyar Honvédség 15 fős díszszakasza és három díszőre búcsúztatta a Farkasréti Temetőben, ahol felcsendült a magyar és az olimpiai himnusz, majd a gyászszertartáson Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és Németh Szilárd, az MBSZ jelenlegi elnöke is felszólalt a református egyházi szertartás előtt.

Az nso.hu beszámolója szerint Schmidt Ádám arra emlékezett, tavaly még egy asztalnál ült Vargával, akivel kapcsolatban kiemelte: „Nemcsak sportolóként, katonaként is hazáját szolgálta.” Varga János 1960-tól tartozott a honvédség kötelékébe, ezredesi rangban vonult nyugdíjba. A Bp. Honvéd egykori birkózóját 2018-ban választották meg a Nemzet Sportolójának. Szerényen fogadta, mondván, megtiszteltetés és jó érzés, meg is örült a hírnek, ám nagyon sajnálta, hogy az ugyancsak Mexikóvárosban két olimpiai aranyérmet nyerő jó barát párbajtőrvívó, Kulcsár Győző halála nyitott neki utat. Az államtitkár szerint Varga halálával „szegényebb a sportág, gazdagabb a mennyország”.

Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke költőien szép kifejezéssel kezdte méltatását: „Fájóan, múlt időbe dermedt mondatokkal búcsúzunk.” Varga zsenialitását emelte ki, nem véletlen, hogy kötött- és szabadfogásban is páratlan eredményeket ért el. A győzelemhez több út vezet, „ő volt az egyedi, utánozhatatlan Varga János”, akire a sportág szereplői nemes egyszerűséggel csak azt mondták, a birkózás Paganinije. A MOB-alelnök a Nemzet Sportolója életpályájára utalva megjegyezte: „Szép és teljes életet élt.” Megadatott neki, hogy lássa lányát, a tőrvívó Gabriellát az Európa-bajnoki dobogó legmagasabb fokán.

Jani bátyánk a 80. születésnapján pályafutásának krédójára hasonlóan emlékezett vissza: a szorgalom, a céltudatosság, az akaraterő mindennél többet ér. Ez a szemlélet egész életét áthatotta" - mondta Németh Szilárd kormánybiztos a magyar klasszis birkózóról, majd hozzátette:sportolóként, edzőként, versenybíróként, példaképként, a Nemzet Sportolójaként is fáradhatatlanul, az utolsó leheletéig szolgálta a magyar birkózást. A sportág iránti elhivatottsága, alázata és kitartása mindannyiunk számára örök példaként szolgál."

ROT 3068 2

A Ramszesz becenéven elhíresült birkózó az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-, illetve 14-szeres magyar bajnok volt.

Összesen tíz világversenyes érmet, közte öt aranyat szerzett, és egyike azon hat magyar birkózónak, aki olimpiai, vb- és Eb-győztesnek is mondhatja magát.

Olimpiai aranyérmét a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában nyerte, de az 1968-as mexikói játékokon elért siker mellett az 1963-as és az 1970-es világbajnokságon, valamint az 1967-es és 1970-es Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. Mindezek mellett 1961-ben és 1967-ben vb-második, 1962-ben és 1971-ben vb-harmadik volt, az 1968-as Eb-n pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Varga János versenyzői kvalitásait mutatja, hogy az 1961-es és 1962-es vb-n szabadfogásban szerezte érmét.

Visszavonulása után a Bp. Honvéd, majd a junior-válogatott edzőjeként tevékenykedett, mesteredzői oklevelet szerzett. Pályafutását 2007-ben érdeméremmel ismerte el a Magyar Olimpiai Bizottság, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát, 2016-ban pedig a Nemzetközi Birkózó Szövetség beválasztotta a sportági Hírességek Csarnokába.

Varga János 2018. november 20-án lett a Nemzet Sportolója.

RTL 3341

(MTI, nso.hu, fotók: MBSZ/Róth Tamás)