Kiss laszlo elnok atleta

Elhunyt Kiss László atléta

2023. 06. 07.
Megosztás

Életének kilencvenegyedik évében elhunyt Kiss László, a Tatabányai Bányász Sport Club egykori atlétája, a klub kétszeres elnöke – adta hírül a tatabanyaisc.hu. A sportember 1956-ban kiutazott a melbourne-i olimpiára, ahol sérülés miatt nem versenyezhetett, tartalék volt.

Kiss László 1932-ben született Esztergomban, majd Dorogon kezdett atletizálni. Katonaként a Honvédban folytatta, majd 1955-től a Tatabányai Bányász sportolója lett.

A 100 méteres sprinterek között 1956. elején 10,4 másodperces időeredménnyel beállította az akkor huszonhárom éve fennálló országos csúcsot. Tagja volt a 4x100 méteres magyar válogatott váltónak. Egyéniben tizennyolc alkalommal lehetett a magyar válogatott tagja. A magyar bajnoki címet tizenkét alkalommal szerezte meg.

1956-ban ott lehetett a Melbourne-ben rendezett olimpián, ahol éremesélyesként várhatta a számot, amelyben végül sérülés miatt nem indulhatott el.

Sportolói pályafutását követően, 1964-ben a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás István utódja lett a Tatabányai Bányász elnöki székében, amelyben 1967-ig dolgozhatott a TBSC egyik legszebb időszakában. Elismerést jelentett számára, hogy 1984-ban másodszor is a sportklub elnökének választották meg. 1987-ig dolgozott a pozícióban, majd visszavonult a sporttól, de a klubot és eredményeit élete végéig követte.

Fia, ifj. Kiss László ugyancsak a TBSC magyar válogatott atlétája lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérez a családdal és az atléták közösségével.

(tatabanyaisc.hu, MOB)