A Magyar Judo Szövetség tagjai

Elment az első judós olimpiai pontszerzőnk, Hetényi Antal

2023. 03. 06.
Megosztás

Életének hetvenhatodik esztendejében elhunyt a magyar judo legendás alakja, a sportág első magyar olimpiai pontszerzője, dr. Hetényi Antal Gábor – adta hírül vasárnap a judoinfo.hu. A sportember 1997 és 2010 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is.

Dr. Hetényi Antal Gábor 1947. október hatodikán született Budapesten, viszonylag későn, tizenöt esztendősen kezdett judózni a Budapesti Honvéd szakosztályában. Gyebnár Ferenc, Kaszás Sándor és Horváth István tanítványa 1969-ben felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, három esztendővel később a 70 kilogrammosok között képviselhette a magyar színeket az 1972-es müncheni olimpián, ahol az ötödik helyezést szerezte meg. Ez volt a magyar judosport első ötkarikás pontszerző helyezése, abban az évben őt választották az Év judósának Magyarországon – emlékeztet a judoinfo.hu.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Felkészülés

Dunavarsány, 1972. május 4. Szabó Mihály, Ipacs László, Varga Imre, Hetényi Antal (b-j), legfölül Pulai János cselgáncsozók készülnek a XX. nyári olimpiára a dunavarsányi edzőtáborban.

MTI/Petrovits László

1978-ban akasztotta szögre a judogit, de nem tágított a tatami mellől, ő lett a KSI SE judoszakosztályának alapítója, edzője és csaknem negyven éven át szakosztályvezetője, 2007-ben vehette át mesteredzői diplomáját. A KSI SE szakmai elnökhelyetteseként, szaktanácsadójaként is tevékenykedett, de a sportág legfelső irányításából is kivette a részét, dolgozott a Magyar Judo Szövetség megbízott főtitkáraként, majd szakmai alelnökeként, példamutató munkájával, emberségével mindenhol kivívta környezetének elismerését.

A nyolcadik danfokozatáról szóló diplomát Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke szignózta, 2010-ben átvehette A Magyar Sportért-díj második fokozatát.

A sportember 1997 és 2010 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München - Felkészülés

Dunavarsány, 1972. május 4. A XX. nyári olimpiára készülő Hetényi Antal (szemben) cselgáncsozó sporttársával küzd az edzésen a dunavarsányi edzőtáborban.

MTI/Petrovits László

Dr. Hetényi Antal Gábor búcsúztatására 2023. április 24-én, hétfőn, 14:30-kor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában (Budapest XII., Németvölgyi út 99.) kerül sor, a római katolikus egyház szertartása szerint.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és a judósok közösségének.

(judoinfo.hu, MOB; fotó: MTI)