Torna 2

Fókuszban Párizs: konzultáción az rg, a műugrás és a torna

2023. 10. 25.
Megosztás

Jól haladnak a párizsi olimpiai konzultációk a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, sorra került a ritmikus gimnasztika, a műugrás és a torna is.

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetséget Bencze György elnök, Tartóczki Zsuzsanna főtitkár és Deutsch-Lazsányi Erika, a szövetség technikai bizottságának elnöke képviselte a konzultáción. Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója gratulációját fejezte ki, hiszen Pigniczki Fanni révén a sportág már rendelkezik egy nemzeti kvótával a párizsi olimpiára (és a versenyző megszerezte a sportág történetének második magyar vb-érmét is a karika szerenkénti döntőjében), míg Wiesner Hanna szintén csak egy hajszállal maradt le az olimpiai indulási jog megszerzésétől a valenciai világbajnokságon. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, egyéniben már csak kontinenskvóta szerezhető, amelyet csak olyan ország versenyzője kaphat, amelynek még nincs olimpiai kvalifikációja, ezért egy sportolónk indulhat majd az egyéni összetettben. Ebben a versenyben Párizsban a finálé elérése reális cél, a szövetség pontszerző hely megszerzését tűzte ki célul. 2024-ben Budapest rendezi majd a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot, ahol az együttes kéziszercsapatoknál olimpiai kvótát is osztanak. Tartóczki Zsuzsanna elmondta, az egy csapatkvótáért nagy küzdelem várható, de nagyon bíznak a magyar versenyzőkben. Ennek kiharcolásával hatfősre bővülne a párizsi olimpia magyar rg-különítménye.

RG 4
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Műugró Szövetséget szakmai részről Ligárt Balázs és Haász Katalin képviselte. A műugrás kvalifikációja a végéhez közeledik, a magyar sportolók egyelőre nem szereztek kvótát Párizsra. Erre az utolsó lehetőségük a februári Dohában megrendezésre kerülő világbajnokság lesz. A szövetség egyértelműen a női 3 méteres egyéni műugrásra koncentrál, ebben a versenyszámban várhatóan két indulónk is lesz a vb-n, a szabályok értelmében azonban olimpiai indulási jogot csak egyikük vívhat ki magának. Ligárt Balázs elmondta, hogy jelenleg a Duna Aréna az egyetlen helyszín, amit a műugrók télen-nyáron tudnak használni, így mindenki itt készül, ami megnehezíti a műugróbázis bővítését. A konzultáción résztvevők kitértek az utánpótlás helyzetére is, ahol ígéretes reménységekről számoltak be mind a fiú és lány oldalról.

Műugrók
MOB-Média/Balassa Balázs

Kedden a tornaszövetség zárta a sort. Illusztris társaság érkezett a Nemzet Sportolója, dr. Magyar Zoltán elnök, a szintén olimpiai bajnok sportigazgató Berki Krisztián és a főtitkár Altorjai Sándor személyében. Mindenek előtt dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója gratulált a sportág idei eredményességéhez, a megszerzett olimpiai kvótákhoz. Magyar Zoltán elmondta, hogy a tornasport sokat fejlődött, új generáció nőtt fel, a versenyzők fiatalok, a fiúk átlagéletkora például 21 év. Jó a csapat, a közös edzések mellett barátokként töltik szabadidejüket is; felkészültek, motiváltak a sportolók. Sajnálják, hogy a csapatkvóták nem lettek meg, „a szerencsén múlt”, illetve nagyon bíznak Kovács Zsófia gyógyulásában. Kvótaszámmal azonban így is jól állnak, hiszen a nőknél két név szerinti, egy nem nevesített, fiúknál egy név szerinti, a sportágnak összesen 4 kvótája van Párizsra, de ez a szám még a világkupa-sorozat alkalmával nőhet. Olimpiai eredményesség tekintetében pontszerző helyezést remélnek. A sportvezetők elmondták azt is, hogy a 8-10 éves sportágfejlesztésük mostanra érett be, ez meglátszik az eredményességen, „ebben a fiatal csapatban Párizs után további olimpia is benne lehet”.

Torna 3
MOB-Média/Balassa Balázs

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés