Asztalitenisz 6

Fókuszban Párizs: konzultáción a súlyemelés és az asztalitenisz

2023. 10. 27.
Megosztás

Súlyemeléssel és asztalitenisszel folytatódott október végén a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi olimpiai konzultációs sorozata.

A Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke, Dobos Imre, valamint Takács Mária főtitkár és Haragos Attila szövetségi kapitány vett részt a sportág párizsi olimpiai kvalifikációs konzultációján a Magyar Olimpiai Bizottság székházában. A vezetők elmondták: a súlyemelőknek a sikeres párizsi kvalifikációhoz minimum 5 versenyen kell résztvennie: az idei, szeptemberi világbajnokságon és a jövő áprilisi phuketi világkupán kötelező az indulás, míg emellé 5 opcionális versenyből 3-at kell minden olimpiai aspiránsnak választania. Az ezen versenyeken elért eredmények alapján áll majd össze a párizsi indulók névsora: a jövő nyári olimpián az 5-5 női és férfi súlycsoport mindegyikében 12-12 versenyző bizonyíthat majd. A kvalifikációs folyamatban két magyar versenyző vesz részt: a +81 kg-os hölgyek között Mitykó Veronika, a +102 kg-os férfiak mezőnyében Nagy Péter szeretné kiharcolni az ötkarikás indulást.

Súlyemelők 3

A Magyar Asztalitenisz Szövetséget Lencse Gyula főtitkár és a két frissen kinevezett szakvezető, Pink Márk a nők és Lindner Ádám a férfiak szövetségi kapitánya képviselte. A párizsi olimpián az asztalitenisz öt versenyszámában osztanak érmeket, ebből a magyar versenyzőknek női egyéniben és csapatban, férfi egyéniben és vegyes párosban lehet reális esélye kivívnia az ötkarikás indulási jogot. A csapatok kvalifikációjának kulcsfontosságú állomása a 2024-es februári csapat világbajnokság lesz, ahol az 1-8. helyezettek szereznek kvótát, és az ezt követő csapat világranglista alapján osztják majd ki a fennmaradó helyeket. Ha így nem sikerülne a kvótaszerzés, akkor egyéniben a kontinentális selejtezőről, vagy a világranglistáról lehet kvalifikálni, ehhez a férfiaknál és a nőknél is 1-1 asztaliteniszezőnk áll közel. A vegyes párosoknál a Madarász Dóra, Ecseki Nándor duó jelen állás szerint kvótát érő helyen áll ranglistás helyezésével, de ezt a pozíciójukat meg is kell őrizniük a sorozat végéig, ezért az elkövetkező időszak versenyein történő részvétel és a jó szereplés kiemelt fontossággal bír esetükben. A szövetség minimum 2, maximum 6 versenyző kvalifikációjával számol.

Asztalitenisz 4

A konzultációs sorozaton a párizsi olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vesznek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kapnak. A megbeszélések fókuszában a sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések állnak. A konzultációk moderátora dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, aki röviden vázolja a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés
Fókuszban Párizs: konzultáción az rg, a műugrás és a torna
Fókuszban Párizs: konzultáción az íjászat, a tollaslabda, a szinkronúszás és a vitorlázás